LEEF ENERGIEK & BEWEEG PIJNVRIJ
 . . . 

16.12.2020

Hoe ga je om met angst in deze nieuwe tijd?

Piekeren en angst in deze nieuwe tijd.
Piekeren over de risico’s van bijvoorbeeld een corona besmetting of wakker liggen door zorgen over de toekomst. De corona pandemie heeft een
enorme invloed op onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Maar ook op financieel gebied kan dit voor onzekerheid zorgen en dat kan stress veroorzaken. De een kan hier beter mee omgaan dan de ander. Uit verschillende onderzoeken in China is al gebleken dat mensen zich na
wekenlange quarantaine depressief, eenzaam en angstig voelden. Een onzekere periode, waarbij je je sneller machteloos kan gaan voelen.
Op angstige momenten denk je waarschijnlijk automatisch aan dingen die de angst alleen maar erger maken. Het is belangrijk om te accepteren dat
die angst er mag zijn, dat je invloed hebt op je gedachten en dat je deze gedachten ook kunt veranderen.

Wat als ik besmet ben met het coronavirus?
De angstige gedachte die je zou kunnen hebben is: wat als ik besmet ben met het coronavirus? Wat kun je aan deze gedachte doen?
1. Manage je thuissituatie. Check of iemand in je omgeving corona heeft gehad. Hoe groot is daardoor de kans dat je besmet bent?
2. Breng je klachten in kaart. De meest voorkomende symptomen van het nieuwe coronavirus (COVID-19) zijn koorts, vermoeidheid en een droge hoest. De meeste mensen (ongeveer 80%) herstellen zonder speciale medische behandeling. Ben je kortademig of heel angstig? Raadpleeg je huisarts.
3. Bij twijfel bel altijd de huisarts. Wees niet bang om contact op te nemen met je huisarts. Ook in deze tijd zijn ze er voor je.
4. Heb je last van extreme klachten? Bel dan 112. Daarnaast is er ook nog de angst om daadwerkelijk klachten te krijgen van het coronavirus. Ook deze angst is volkomen terecht. Ondertussen zijn er wel een aantal dingen die je kunt doen om je angst te verminderen.

Hoe ga je om met angst?
1. Eet gezond. Kies voor pure producten. Hoe verleidelijk het ook is om nu bijvoorbeeld twee keer per week pizza te bestellen, doe het liever niet.
2. Pas op met alcohol en te veel koffie. Kies voor water of thee.
3. Blijf sociaal. Mensen zijn sociale dieren en we hebben contact met anderen nodig. Plan bijvoorbeeld een Skype of Facetime date in met vrienden en familie. Via de app Houseparty of Zoom kun je met meerdere mensen tegelijk videobellen.
4. Maak to-do lijstjes en zorg voor afleiding. Regelmaat en ritme zijn juist nu zeer belangrijk. Maak jezelf nuttig met klusjes die al lang op de
planning staan. Dit helpt om je angstige gedachten naar de achtergrond te schuiven.
5. Wees creatief. Creativiteit en crisis horen bij elkaar. Veel grote bedrijven en ideeën zijn ontstaan in tijden van crisis of schaarste. Je hoeft niet gelijk een geweldig nieuw idee uit te werken. Een middagje tekenen, puzzelen of schilderen kan ook al helpen om je hoofd leeg te maken.
6. Houd slecht nieuws zoveel mogelijk buiten de deur. Het is onmogelijk om al het nieuws te negeren, maar beperk je tot een aantal nieuwsmomenten
per dag: ’s ochtends en ’s avonds. Focus op één of twee nieuwsbronnen en ga niet alle nieuwsberichten rondom corona met elkaar vergelijken.
7. Ontspan. Probeer zo veel mogelijk te ontspannen. Denk aan ademhalingsoefeningen, yoga, meditatie of ontspanningsoefeningen. Het is goed om te
weten dat angst meestal na 60 tot 90 minuten vanzelf minder wordt.

Gezondheidsadviezen
1. Zorg voor voldoende slaap 7-9 uur per nacht. Slaap bevordert je immuunsysteem waardoor je minder vatbaar bent voor
ziektes. Als je slecht slaapt heb je meer kans op angstige gedachten.
2. Blijf actief. Ook al zijn de sportscholen dicht, bewegen kan altijd. Kies voor een wandeling/fietstocht of begin thuis met work-outs. Installeer een work-out app zoals de 7 minuten work-out en train verschillende spiergroepen.
3. Gezond eten. Vermijd bewerkt voedsel, ingeblikt voedsel en bevroren groenten. Kies liever voor verse groenten, fruit, noten, peulvruchten, avocado en havermout.
4. Laat je niet verleiden tot ‘stress-eten’. Als je thuis zit is het veel moeilijker om de verleiding te weerstaan. Heb je trek in iets lekkers?
Maak een wandeling of bel een vriend(in). Of snack gezond met groente en fruit. Let op met alcohol!

Ná Corona. Dieper gelegen oorzaak aanpakken. Herstel.
Veel mensen hebben na een doorgemaakte Corona-infectie last van hardnekkige restklachten, zoals vermoeidheid, concentratieverlies, depressiviteit, kortademigheid, verlies van spierkracht en slaapproblemen. Vaak is het virus dan nog niet goed “opgeruimd” door het immuunsysteem. Wil je tijdens een vrijblijvend intakegesprek bekijken hoe we jou kunnen helpen zodat je na Corona weer energiek & klachten- en pijnvrij kunt leven. Wij zijn bereikbaar via deze link

“Terug naar normaal zal ‘een zaak van lange adem’ zijn”, zei premier Rutte in zijn persconferentie. Sinds maart is Nederland, net als de rest van de wereld, in de ban van het SARS-CoV-2 virus, en is ons leven alles behalve normaal. Binnen een hele korte periode heeft dit virus voor iedereen veel veranderingen gebracht. Onzekerheid over gezondheid, het werk wordt stilgelegd of anders ingericht, social distancing is verplicht en er heerst grote financiële onzekerheid. 

Nog nooit zijn wij eerder zo massaal blootgesteld aan zoveel verschillende stressoren tegelijk. Niet gek dat we hier stress door ervaren. Kortdurende stress is vaak geen probleem, maar als stress chronisch wordt, kan het gezondheidsklachten opleveren. Gezien het feit dat premier Rutte het heeft over ‘een lange adem’ is het zaak dat we dieper in gaan op chronische stress. 

Het neuro-endocrinologisch systeem
Als we kijken naar ons stresssysteem, hebben we het eigenlijk over twee systemen die nauw met elkaar verbonden zijn. Dit zijn het endocriene systeem (het hormoonsysteem) en het neurologische systeem (het zenuwstelsel), ofwel samengevoegd tot het neuro-endocrinologische systeem. Dit systeem heeft als doel het normale dynamische evenwicht in ons lichaam, de zogenoemde homeostase, te bewaken. We spreken van gezondheid wanneer het lichaam na iedere verstoring van het evenwicht, door welke oorzaak dan ook, telkens weer naar homeostase terug kan keren. Een verstoring in onze lichaamsprocessen is geen probleem wanneer deze tijdig wordt hersteld. De stressor brengt dan deze processen niet chronisch uit evenwicht. Sterker nog, kortdurende (hevige) verstoringen zorgen ervoor dat onze lichaamssystemen flexibel blijven en het aanpassingsvermogen aan veranderende omstandigheden in stand blijft.

De stressreactie
Telkens wanneer het lichaam uit homeostase raakt, treedt het stresssysteem in werking. Er worden boodschapstofjes gestuurd naar verschillende systemen van het lichaam waardoor processen aangestuurd worden om de verstoorde balans op te lossen en weer terug te keren in homeostase. Neurologische boodschapstofjes (neurotransmitters) communiceren via zenuwbanen, terwijl endocriene boodschapstofjes (hormonen) via het bloed en hersenvloeistof boodschappen afgeven. Beiden vervolgen een ander pad met hetzelfde doel. Het stress-systeem treedt in werking wanneer de hersenen informatie ontvangen waarop gereageerd moet worden. Deze informatie kunnen we van binnenuit het lichaam waarnemen, bijvoorbeeld het waarnemen van een bacterie of virus. Echter kunnen emoties en gedachten ook stressreacties uitlokken. Deze periode met dreigende of daadwerkelijke besmetting met het nieuwe coronavirus en de daarop volgende ziekte COVID19 brengt niet alleen een onbekend en dus angstaanjagend virus met zich mee, maar ook allerlei emoties en gedachten daarover èn sociale en financiële onzekerheid. Deze stressoren hebben invloed op het stresssysteem. Als we hier niet snel van kunnen herstellen, kan wordt de invloed van deze stressoren chronisch en heeft dit een langdurige activatie van het stresssysteem tot gevolg.

Gevolgen van de stressreactie
Wanneer er “gevaar” wordt waargenomen, dan treedt de eerste fase van de stressrespons in werking door het sympathisch zenuwstelsel. Er komt adrenaline vrij om energie vrij te maken. Deze energie is nodig voor de actie die moet volgen: vechten of vluchten. De bloeddruk en hartslag verhogen en de barrières, normaliter afgesloten door de zogenaamde tight junctions, worden geopend. Op die manier wordt minder glucose, natrium en water vastgehouden door de barrières kan er meer het lichaam in, om aan de energiebehoefte te voldoen.

Adrenaline initieert vervolgens de productie van cortisol door de HPA-as (hypothalamus-hypofyse-bijnier-as) te activeren, waardoor de bijnieren een verhoogde hoeveelheid cortisol aanmaken en uitscheiden. Cortisol neem de werking van adrenaline in de voorziening van voldoende energie van het lichaam tijdens stress, vervolgens over. Als de stressreactie langer voortduurt, blijft met name de productie van cortisol verhoogd. Er blijft sprake van een verhoogde energiebehoefte om de verhoogde staat van paraatheid aan te houden en het lichaam reageert hierop door de lichaamsbarrières langdurig verhoogd doorlaatbaar te maken voor glucose, natrium en water. Dit fysiologische antwoord op de verhoogde behoefte aan energie, wordt echter op de langere termijn een risicofactor voor ziekte. Chronische stress vergroot op deze manier de kans van het binnendringen van bacteriën en virussen. Niet alleen de darmen worden verhoogd doorlaatbaar, maar ook de mond en de longen. De zorgen om het nieuwe coronavirus en de onzekerheid over de situatie waarin we verkeren, kan dus een verhoogde vatbaarheid voor het virus met zich meebrengen.

Het sympathisch en parasympatisch zenuwstelsel
Daar waar het sympathisch zenuwstelsel een activerende rol heeft in de stressreactie, heeft het parasympatisch zenuwstelsel een remmend effect. De neurotransmitters die een rustgevende rol kunnen spelen in de stressreactie zijn acetylcholine en GABA. Acetylcholine zorgt voor de ruststand in het lichaam. Deze boodschapstof zorgt onder andere voor de prikkeloverdracht van de motorische zenuwen naar de skeletspieren. GABA remt neuronale activiteit in het brein. Dit zorgt voor rust in het hoofd. Beide neurotransmitters hebben kalmerende eigenschappen. Het is zo dat in fysiologische omstandigheden de parasympathicus de sympathicus actief onderdrukt. Als er een stressprikkel komt valt die inhibitie weg en moet de sympathicus actief worden. Na het wegvallen van de stressor neemt opnieuw de parasympathicus de bovenhand. Bij chronische stress is het vaak zo dat de parasympaticus niet in staat is opnieuw de bovenhand te nemen waardoor de sympathicus actief blijft. Belangrijk is om het stresssysteem tot rust te brengen door juist de parasympaticus te stimuleren.

Interventies om het stresssysteem tot rust te brengen
Er zijn goede interventies om de stress te reduceren. Hieronder volgen de belangrijkste:

Acceptatie: Uiteraard is het wegnemen van de stressor het meest effectief. Maar een stressor zoals de dreiging van COVID19 is niet eenvoudig weg te nemen. In dit geval is het aan te raden de situatie te accepteren en kijken welke aanvullende interventies kunnen worden gedaan om de stress te minimaliseren.

Aanraking: Knuffel voldoende met gezinsleden. Menselijke aanraking, en voornamelijk huid-op-huidcontact en oogcontact leidt tot de productie van oxytocine, een neurotransmitter die sterk stressreducerend werkt.

Sociaal contact: Zorg voor voldoende sociaal contact om het hart te luchten. Het praten over ervaringen zorgt ervoor dat alles een plaats krijgt in het brein en dat er rust komt in het hoofd. Schrijf ingrijpende of traumatiserende gebeurtenissen van je af.

Meditatie: Eén van de meest onderzochte en bewezen manier om je stresssysteem tot rust te brengen is meditatie. Elke dag zo’n 20 minuten is een fantastische manier om lichaam en geest tot rust te laten komen. Er bestaan tal van begeleide meditaties online op allerlei platformen.

Adaptogene planten: Het stresssysteem kan tevens tot rust gebracht worden met adaptogene planten. Adaptogene planten bevatten natuurlijke stoffen die de weerstand tijdens stresssituaties verhogen. Ze helpen zowel de fysieke als mentale prestatie verbeteren en bevorderen de homeostase van het lichaam. Bovendien hebben ze invloed op ziekte- en verouderingsprocessen door hun invloed op (chronische) stress. Adaptogene planten die om deze redenen zeer breed ingezet kunnen worden, zijn:

• Eleutheroccoccussenticosus(Siberische ginseng)

• Schisandra chinensis

• Withania somnifera (ashwagandha)

• Panax ginseng (Chinese ginseng)

• Panax quinquefolius (Amerikaanse ginseng)

• Rhodiola rosea (rozenwortel)

• Ginkgo Biloba

Choline: Een andere manier om de parasympaticus te ondersteunen is het verhogen van de choline-inname. De aanbevolen hoeveelheid choline is 400-1200 mg per dag. Choline is een bouwstof van acetylcholine en het bevindt zich in de volgende voedingsbronnen;

·        amandelen

·        broccoli (32 mg/ 100 gr), spruitjes, bloemkool (25 mg/100gr)

·        zalm, garnalen, kabeljauw (292 mg/100 gr)

·        rund, kip, lever

·        eieren (1 hard gekookt ei: 113 mg)

·        paddenstoelen

Admin - 20:47:06 | Een opmerking toevoegen

Opmerking toevoegen

Fill out the form below to add your own comments


Dit is een nieuwe pagina.


 
 
 
E-mailen
Info
Instagram